Verenigde Zaken
Image default
Materialen

Wat zijn schakelkasten?

Wat is een schakelkast?

Iedereen heeft er ooit wel eens een gezien, maar weet dit waarschijnlijk niet meer. Een schakelkast is namelijk een aluminium kast die je vaak langs de weg of in de wijk ziet staan. Ze staan daar om elektriciteitsverbindingen die onder de grond liggen, boven de grond uit te laten komen en te beschermen. Dit zijn echter niet de enige plekken waar je schakelkasten tegen kunt komen. Ook in bijvoorbeeld de maakindustrie zie je ze steeds meer opduiken.

Waar wordt een schakelkast van gemaakt?

Om er achter te komen waar een schakelkast precies van wordt gemaakt, hebben wij Scholten Panelen gevraagd voor meer informatie. Een schakelkast is gemaakt van aluminium of roestvrij staal. In de schakelkast van Scholten Panelen bevindt zich de elektriciteit. In de schakelkast worden verschillende aspecten aangelegd. Allereerst vindt je de elektriciteit van de bepaalde plek, maar dit wordt beschermd door een goede isolatie en fundering. Ook wordt er altijd een ventilatie toegevoegd en zit er een verwarming in. Tot slot wordt er altijd vulmassa toegevoegd aan de schakelkast om hem mooi te vullen.

Waar wordt een schakelkast voor gebruikt?

Schakelkasten kunnen verschillende doeleinden hebben. Allereerst zie je ze het meeste terugkomen in de straten. Hier beschermen ze elektriciteitspunten van bijvoorbeeld wijken, lantaarnpalen of stoplichten. Doordat de kast gemakkelijk geopend kan worden, kan een monteur eenvoudig bij de elektriciteit. Daarnaast worden schakelkasten enorm veel gebruikt in de industrie. Deze zie je wellicht zelf niet, maar is de meest voorkomende plek voor schakelkasten. Ze worden gebruikt om bijvoorbeeld elektricteitspunten te beschermen, of het gemakkelijker te maken om bepaalde machines te gebruiken. Een schakelkast kan namelijk aan de buitenkant voorzien worden van knoppen. Hierdoor is het overzichtelijk welke knop je moet gebruiken, terwijl je geen kennis hoeft te hebben van de elektriciteit!

https://www.scholtenpanelen.nl/