Verenigde Zaken
Image default
Materialen

Bespaar opslagruimte door gebruik palletstelling

Wanneer je op zoek bent naar een praktische en georganiseerde manier om je voorraad op te slaan is een palletstelling een slimme oplossing. Een palletstelling is speciaal gebouwd voor de opslag van goederen in pallets van hout of van kunststof. De stellingen zijn dus vrij groot en oer stevig. Bovendien zijn palletstellingen goed te stapelen. Hierdoor kun je metershoge opslagstellingen realiseren, wat ideaal is wanneer je ruimte wil besparen. 

De palletstelling in het kort

Palletstellingen zijn dus opslagstellingen speciaal voor het bewaren van goederen in of op pallets. De stellingen bestaan uit een stevig stalen geraamte, die vaak is voorzien van een duurzame beschermende lak. Horizontaal geplaatste borden of planken vormen de dragende laag waarop je de goederen plaatst. Zoals de naam al aangeeft zijn palletstellingen in principe bedoeld voor de opslag van goederen op pallets, maar je kunt natuurlijk meer doen met de stellingen. Zo kun je er ook vaten met vloeistoffen in opslaan. Hierbij is het aan te raden om een set vatensteunen aan te schaffen, om te voorkomen dat de vaten gaan schuiven of rollen. Daarnaast kun je ook andere steunen of beveiligingen aanbrengen, bijvoorbeeld in de vorm van stangen of een roosterpatroon in de dragende planken. Zij- en achterwanden van gaas of platen tenslotte zorgen voor een extra stukje veiligheid. Met een afgedichte zijwand lopen langs wandelende of -rijdende medewerkers geen risico op krassen wanneer zij langs goederen lopen met scherpe randen.

De pluspunten van palletstellingen uitgelegd

Gemakkelijk werken volgens het FIFO principe

Iedereen die wel eens gewerkt heeft in de retail is wel bekend met het principe van FIFO. Deze afkorting staat voor het Engelse First In, First Out, oftewel; producten die al in de schappen staan, plaats je voor de producten die je nieuw bijvult. In palletstellingen zijn goederen namelijk goed te bereiken, waardoor je oude voorraden makkelijk even weghaalt om de nieuwe voorraad erachter te plaatsen.

Opslag volgens de geldende normen

Zowel de Europese Unie als Nederland hebben regels opgesteld waaraan gebruikte opslagstellingen moeten voldoen. De Europese regels staan hierbij bekend als de FEM-normen. Als aanvulling hierop gelden in Nederland de NEN-normen. Bij een professionele leverancier van magazijnstellingen mag je er van uit gaan dat zij alleen stellingen leveren die aan al deze normen voldoen. Zo kom je bij inspecties en ongevallen niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Opslagstellingen op maat

Palletstellingen bestaan feitelijk uit een systeem van balken en draagplanken dat je zelf gemakkelijk in elkaar zet. Hierbij kun je je stelling eenvoudigweg uitbreiden door er meerdere aan elkaar te koppelen. Ook het stapelen van stellingen is mogelijk om zo een metershoog opbergrek te bewerkstelligen. Doordat je dus geheel vrij bent om zelf de vorm en afmetingen te bepalen benut je de ruimte binnen je opslagloods optimaal.

Houd goed overzicht

Door je voorraad op te slaan in palletstellingen behoud je het overzicht. Dit is allereerst natuurlijk handig voor het magazijnpersoneel, dat zo sneller de gevraagde producten kan vinden. Daarnaast kan je inkoopteam beter in de gaten houden welke producten er nog op voorraad zijn. Dit alles zorgt ervoor dat de processen binnen je bedrijf een stuk vlotter verlopen.