Verenigde Zaken
Image default
Financiële diensten

Boekhouder voor zzp in de zorg: Hier moet je op letten

Als zzp’er kan het papierwerk overweldigend zijn. Dit geldt vooral bij werk in de zorg, waarbij je geen tijd hebt voor het bijhouden van de steeds veranderende fiscale regels. Daarom wordt het aangeraden om je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder.

Ben jij op zoek naar een boekhouder voor zzp in de zorg? Dan hebben we hier een checklist voor je samengesteld. Zo weet je zeker dat je bij de beste boekhouder terecht komt.

1. Heb je een boekhouder nodig voor zzp in de zorg?

Misschien opereer je op een kleine schaal, en zou het alleen maar een verspilling van het geld zijn om een boekhouder in te schakelen. Ga daarom bij jezelf enkele vragen na.

  • Hoeveel facturen krijg je binnen? Als je een vaste werkgever hebt, is dit er misschien maar 1 per maand. De administratie is in dit geval simpel zelf te doen. Als je veel facturen verwacht, kun je het overzicht kwijtraken. Dan is een boekhouder misschien toch wel handig.
  • Wat is je omzet? Als zzp’er in de zorg zul je elke 3 maanden je omzetbelasting moeten betalen. Als je veel uitgaven maakt, of je omzet moeilijk te berekenen is, neemt een boekhouder het graag van je over.

2. Wat wil je uitbesteden aan je boekhouder voor zzp in de zorg?

Je hoeft uiteraard niet al je administratie uit te besteden aan je boekhouder. Als je het prettig vindt om zelf het overzicht te houden, kun je zelf een deel van de boekhouding blijven doen. Denk bijvoorbeeld aan de btw-aangifte of de omzetbelasting. Je boekhouder zal je administratie vervolgens controleren.

Wil je liever alles uit handen geven? Dan kunnen alle boekingen gemaakt worden door je boekhouder. In dit geval zul je in veel gevallen nog steeds je administratie kunnen inzien om je financiën bij te houden. Zo kun jij je richten op je patiënten.

3. Wat zijn je eisen van een boekhouder voor zzp in de zorg?

Boekhouding is een dienst waar je voor betaalt. Het is dus niet zo gek als je hoge eisen hebt, vooral als het om je financiën gaat. Als het belangrijk voor je is om bij elke vraag je boekhouder aan de lijn te kunnen krijgen, is dat je goed recht.

Ook is het zeer mogelijk dat je naar een boekhouder zoekt die specifieke kennis van de zorg heeft. In dat geval kun je zeker weten dat ze de valkuilen van het vak kennen, en daar gericht financieel advies voor kunnen geven. Boekhouders zoals Zofi zijn bovendien altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de fiscale wetgeving in de zorg. Deze kunnen namelijk snel veranderen.

4. Welke competenties heeft je boekhouder voor zzp in de zorg?

Als je de vorige 3 vragen hebt kunnen beantwoorden voor jezelf, is het tijd om een lijstje te maken met mogelijke opties. Vervolgens kun je gaan informeren naar de competenties van de boekhouders.

De titel ‘boekhouder’ is niet beschermd. Dit betekent dat je geen diploma nodig hebt om jezelf een boekhouder te noemen. Het is daarom verstandig om te vragen naar de competenties binnen een boekhouder firma of van een zelfstandige boekhouder. Een opleiding Moderne Bedrijfsadministratie of een Praktijkdiploma Boekhouden voldoet.

Een boekhouder is idealiter een vertrouwenspersoon, die proactief is met het verlenen van advies en met communicatie richting de klant. Hoewel je je administratie uit handen geeft, is het nog steeds belangrijk om inzicht te hebben in je financiën. Ook zou hij of zij compleet op de hoogte moeten zijn van de fiscale regelgeving als het gaat op zzp in de zorg.

Maak duidelijke afspraken met je boekhouder. Leg vast hoe vaak jullie elkaar zullen spreken, en welke kosten er in rekening gebracht zullen worden. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Bij veel administratiekantoren kun je een vaste prijs afspreken.