Verenigde Zaken
Image default
Boekhouding

Wat doe je als accountant?

Een accountant houdt zich voornamelijk bezig met het samenstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen en financiële overzichten voor grote organisaties. Middelgrote bedrijven, grote bedrijven, overheidsorganisaties en banken moeten hun jaarrekening vergezeld laten gaan van een accountantsverklaring. 

Wat is een accountant?

Een accountant is iemand die zich bezighoud met het controleren van de financiële zaken van een organisatie en die adviezen geeft over de financiële zaken en belastingen. Een accountant is verantwoordelijk voor de jaarcijfers en of deze ook kloppen. Een accountant doet dit door uiteindelijk een verklaring af te geven (de accountantsverklaring). Er zijn ook twee type accountants functioneel gezien en dat is een accountant die meer administratieve werk verricht en een accountant voor de register.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden   

Een accountant houdt zich niet alleen bezig met het nakijken van rekeningen en advies geven waarbij nodig. Ook het analyseren van de kredietwaardigheid, rentabiliteit en financiële risico’s van een onderneming, boekhoudtechnisch organiseren en uitvoeren van organisaties en/of personen en het bijstaan en vertegenwoordigen van belastingplichtigen. 

 

Dit zijn voornamelijk de taken en verantwoordelijkheden die een accountant heeft. Andere werkzaamheden van een accountant zijn belastingaangifte formulieren voorbereiden, belastingen berekenen, boekhoud certificaten koppelen aan boekhoudkundige transacties, boekhouding controleren en verklaren, boekhoudkundige fouten opsporen en wegwerken, boekhoudkundige procedures opstellen en een balans opmaken. Genoeg te doen als accountant zijnde voor een organisatie en/of burgers.

Een accountant worden

Er zijn verschillende wegen die je kunt volgen om een accountant te worden. Voor als je een registeraccountant wilt worden kun je het beste de WO opleiding bedrijfseconomie volgen, gevolgd door een Master Administratieve Organisatie en Controleleer. Lijkt accountant administratieconsulent je wat, dan kun je het beste de HBO opleiding accountancy volgen. Voor ieder soort accountants is er een weg om naartoe te komen en uiteindelijk als een accountant aan de slag te gaan.Ook voor als je aan het werk wilt tijdens je opleiding kun je de NIVRA opleiding volgen. Het nadeel is wel dat deze opleiding 9 jaar duurt, maar naast je studie bouw je heel veel ervaring op en je krijgt inkomsten binnen. Accountant gezocht? Neem contact op met Vacura!