Verenigde Zaken
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe maak je een goede studiekeuze?

Een leuke studie kiezen die bij je past kan best een lastige opgave zijn. Helemaal als je nog niet zeker weet wat je later voor werk wilt gaan doen. Het is dan ook verstandig om je op tijd te gaan oriënteren. Maar hoe doe je dit en kun je uiteindelijk een goede studiekeuze maken? Wij vertellen je er graag meer over in dit artikel. Doe er dus je voordeel mee en lees snel verder! Voordat je het weet heb je een leuke opleiding gevonden. 

 

Waar liggen je interesses? 

Eerst is het goed om voor jezelf duidelijk op een rijtje te hebben waar je interesses precies liggen. Hierna kun je gaan kijken welke studies hierbij passen en welke studies aansluiten op je kwaliteiten. Bedenk dus vooral waar jij nou echt gelukkig van wordt. Werken moet je ten slotte heel je leven. Word je blij van mensen helpen? Of ben je liever bezig met statistieken en cijfertjes? Vaak ontdek je dit wel op de middelbare school waar je te maken krijgt met veel vakken. Mocht je nog geen idee hebben, dan bestaan er ook diverse studiekeuzetests die peilen waar je interesse het meest ligt. 

 

Waar ben je goed in? 

Daarnaast is het goed om te kijken naar waar je goed in bent. Je kwaliteiten komen vaak ook wel overeen met de eerste stap over je interesses. Ben je bijvoorbeeld goed met cijfertjes? Dan vind je waarschijnlijk wiskundige studies wel interessant. Bedenk daarom voor jezelf wat jouw kwaliteiten zijn waar je in uitblinkt en waar je handigheid in hebt. 

 

Open dagen 

Als je een beetje een idee hebt over welke kant je op wilt gaan, raden we je aan om een open dag te bezoeken. Hier hoor je van andere studenten hoe zij de opleiding ervaren en kun je vragen stellen. Dit geeft je vaak een beter beeld dan alleen een brochure lezen of onderzoek doen op internet. Daarnaast leer je zo ook de school kennen en kun je aanvoelen of je je hier prettig gaat voelen. 

 

Loop een dagje mee 

Mocht je iemand kennen die in de branche werkt waar jij later ook in zou willen werken, vraag dan eens of je een dagje mee mag lopen. Wil je bijvoorbeeld in de IT werken? Dan kun je ook op zoek gaan naar een IT traineeship. Zo leer je alle kneepjes van het vak kennen en ontdek je of het echt iets voor jou is!