Verenigde Zaken
Image default
Land- en bosbouw

Verschillende soorten viooltjes

Violen zijn opvallende bloemen en je hebt ze in allerlei verschillende kleuren. Buiten de kleur verschillen ze ook in type viooltjes. De viooltjes zijn er in grote hoeveelheden en een aantal hele populaire vind je hieronder. Misschien zit er ook iets leuks tussen voor jou. 


Driekleurig viooltje

Om te beginnen heb je de driekleurige viool. Het is wel een beetje gek, want deze bloem heeft dus de naam driekleurig, maar is dat vaak niet zo erg. Het gebeurt regelmatig dat er één kleur heel erg overheerst. Deze type viool is erg uniek. Deze bloemen bloeien vooral vanaf april tot oktober ongeveer. Het kleine plantje begint eerst langs de grond te groeien, pas later richt het zich echt groter op. Je kunt er dus nog wel lang van genieten, voordat het warme weer voorbij is. Veel bloemen houden het niet zo lang vol als deze en dat is daarom erg fijn. 

Tuinviooltje

Daarnaast heb je verder nog het tuinviooltje. Bij dit soort bloemen zou je juist denken dat ze heel erg die in de natuur te vinden zijn, maar dit is niet waar. Deze viooltjes zijn veel in het stadse milieu te vinden. Je kunt denken aan de straat, in en rondom veel muren, onder bomen, op tuinafval, in rommelhoekjes en op braakliggende terreinen. Een hoop plekken dus waar je het niet zou verwachten. Wellicht kun je er nu iets beter op letten en wie weet ontdek je ze wel. Het zorgt voor toch wel een andere soort sfeer en daarom ook erg belangrijk dat er goed voor ze gezorgd wordt. Het is erg belangrijk dat deze bloemen gezond blijven. 

Maarts viooltje 

Het maarts viooltje is de enigste met een echte duidelijk geur aan de bloem. Ook heeft deze de meeste smaakt. Deze soort bloeit heel vroeg in het jaar. Dit wel erg bijzonder, want dan zijn er nog geen insecten die bloemen kunnen bestuiven. Daarom is het Maarts viooltje zelfbestuivend. Om zo vroeg te kunnen bloeien is het een overblijvende soort. De bladeren groeien allemaal na de bloei verder uit. Dit viooltje komt verspreid over Nederland voor, maar is langs de rivieren en in Zuid Limburg het meest te zien. In de rest van Nederland zijn ze ook wel te vinden, maar dan zien ze er een stuk minder verzorgd uit. Er wordt helaas heel weinig op gelet, terwijl het zulke prachtige bloemen zijn. 

Akkerviooltje 

Tot slot zijn de akkerviooltjes ook erg bekend in Nederland. Deze bloem heeft lange bladeren. Dat is ook uniek vergeleken met de meeste andere soorten. Daardoor kun je ze wel gemakkelijk onderscheiden van de andere viooltjes. Deze bloem is vooral roomwit met een gele vlek op het onderste gedeelte van het kroonblad. De aderen op de kroonbladeren zijn paars. De akkerviooltjes hebben veel zon nodig, want alleen op deze manier kunnen ze goed en gezond ontplooien. Akkerviooltjes zijn in heel Nederland te vinden. De kans is dus ook groot dat je ze wel en heb gespot zonder dat je het doorhad. Nu weet je dat dit akkerviolen zijn en je vergeet het niet meer. Onlineplantenshop heeft ook zilver berken.

Zoals al gezegd zijn er nog een hoop andere violen in Nederland. Ook zeker interessant om daar meer over te weten te komen. Je kan er gewoon geen genoeg van krijgen en dat maakt het ook zo leuk om over te lezen.