Verenigde Zaken
Image default
Bouw en onderhoud

Hoe kies je de juiste zaagblad?

Er wordt nog weleens gedacht dat je met een enkele zaag alles kunt doen. Je komt ook wel heel ver, maar af en toe heb je toch iets nodig wat net even anders is. Hiervoor kun je verschillende zaagbladen aanschaffen. Wel moet je weten waar je rekening mee moet houden, want anders koop je wellicht het verkeerde. 

Materiaal 

Je weet ongetwijfeld in welk materiaal je wilt zagen. Dit heeft grote invloed op zaagbladen die je eventueel zou kunnen kopen. Elk type materiaal heeft een andere structuur die vraagt om een specifieke zaagblad op het gebied van hardheid, het aantal tanden of de dikte. Het is logisch dat een sterk soort materiaal ook een steviger zaagblad nodig heeft, dan een dun type materiaal. Ook handig om te weten, is dat je voor hardere materialen heb een zaagblad met minder tanden nodig en voor zachte materialen dan weer eentje met meerdere tanden. Voor sommige materialen heb je misschien niet eens echt een zaag nodig, maar kun je het ook op andere en meer effectieve manier door midden krijgen. Tegenwoordig heb je namelijk ook hele sterke scharen die gemaakt worden om materiaal te knippen. Doe hier dus goed onderzoek naar. 

Manier van zagen

Dan moet je ook nog kijken naar hoe je het materiaal precies wilt zagen. Is dat heel grof of juist heel net? Hoe breed en ook hoe diep? Dit zijn allemaal zaken waar je van te voren al over moet nadenken. Deze dingen liggen heel erg aan voor wat voor doeleinden je zaagt. Hetgeen dat je uiteindelijk wilt maken. Bij bijvoorbeeld het maken van een tafelblad, boekenkast of het goed zagen van laminaat wil je wel een zo net mogelijk en splintervrije afwerking. Het kan ook handig zijn om het allemaal uit te schrijven, want als je dan nog twijfelt over bepaalde zaken kun je altijd nog hulp inschakelen van de professionals. De keuze in zaagbladen zijn namelijk eindeloos en het is dan ook niet gek dat je gemakkelijk de weg kwijt kan raken. Alles op een rijtje hebben, is dan ideaal. 

Het merk 

Het kan voorkomen dat je een zaagblad nodig hebt dat hetzelfde merk heeft als je zaag. Vaak wordt hier al meteen van uitgegaan, maar het is niet altijd het geval. Je zou kosten kunnen besparen door het met een zaagblad te doen van een goedkoper merk. Wel moet je dan even uitzoeken of dit een optie is. Er zijn namelijk ontzettend veel bedrijven die zaagbladen aanbieden. In een fysieke winkel, maar nu ook vooral online. Het is natuurlijk het makkelijkste om er gewoon eentje te kopen met hetzelfde merk, omdat je dan zeker weet dat je goed zit. Alleen met een beetje extra informatie kun je ook gewoon een andere aanschaffen. Wellicht is die dan ook wel beter, want een hogere prijs hoeft niet altijd ook betere kwaliteit te betekenen. Voor het volledige aanbod aan boren kan je beter bij een specialist terecht.

Een zaagblad kopen, hoeft dus helemaal niet zo lastig te zijn. Er zijn genoeg personen die je hiermee kunnen helpen. Zo kun jij in de kortste keren aan de slag met het klussen van je nieuwe project. Voor je het weet ben jij zelf ook een echte kenner als het gaat om de perfecte zaagblad vinden. Heel handig om hier verstand van te hebben dus, want je kan het nog vaak nodig hebben.