Verenigde Zaken
Image default
Informatietechnologie

Wat gaat het Internet of Things betekenen voor de banenmarkt?

Nu de aanwezigheid van een draadloos netwerk bijna overal en altijd een zekerheid lijkt te zijn, ontwikkelen steeds meer leveranciers producten die met het internet verbonden kunnen worden. Je verbindt tegenwoordig niet meer alleen je computer of smartphone met het internet, maar ook je fiets, koelkast, pinapparaat of energiemeter. Mogelijkheden op het vlak van IT en ICT worden optimaal benut.

De ontwikkelingen op het vlak van het internet der dingen (Engels: Internet of Things) spelen zich op dagelijkse basis af. Er bestaan amper redenen om aan te nemen dat deze continue ontwikkeling op de korte termijn zal stagneren. Als IT’er of ICT’er vraag je je misschien af wat de opkomst van het IoT gaat betekenen voor de banenmarkt en het aantal openstaande IT-vacatures. Een goede vraag waar we in dit artikel aandacht aan besteden.

Gaan computers onze banen innemen?

De ontwikkeling van het Internet of Things gaat vaak samen met Iangst dat digitale oplossingen op een dag sneller en slimmer dan mensen worden. Dit zou mee kunnen brengen dat er veel banen verloren gaan. In de praktijk hoeft deze ontwikkeling echter niet per definitie te zorgen voor minder banen. De ontwikkeling zorgt er namelijk voor dat sommige banen verloren gaan, maar andere (nieuwe) banen weer worden gecreëerd.

Nieuwe functies die meekomen met de opkomst van het Internet of Things zijn bijvoorbeeld:

  • IoT-architect: binnen deze functie houd je je bezig met het uitdenken, opzetten en onderhouden van IoT-netwerken. Sommige netwerken kunnen behoorlijk complex worden, waardoor dit een functie met meerwaarde betreft. Je hebt veel kennis van IT en ICT nodig.
  • IoT-consultant: naarmate het Internet of Things populairder wordt, zullen verschillende organisaties met vragen komen te zitten. Als IoT-consultant heb je verstand van verschillende ICT en IT aspecten van het IoT en kan je gedegen advies geven.
  • IoT-researcher: in deze functie doe je vooral veel onderzoek. Je zoekt bijvoorbeeld naar de nieuwste ontwikkelingen en gaat na hoe deze kunnen worden geïmplementeerd. Ook zoek je naar mogelijkheden om complexe infrastructuren te voorzien van de nodige beveiliging. IoT-netwerken kunnen immers veel data bundelen, waardoor ze gevoelig worden voor aanvallen van buitenaf.

Steeds meer IoT vacatures

Kijk je naar het aantal beschikbare IT vacatures en ICT vacatures op het vlak van het Internet of Things, dan zie je dat het er best veel zijn. Door de jaren heen zijn het aantal IT vacatures en ICT vacatures op dit vlak behoorlijk gestegen. Een deel van deze vacatures bestaat inmiddels uit freelancedetachering of freelance IT opdrachten. De algemene verwachting is dat deze stijging aan vacatures nog wel even doorgaat en dat deze stijging in de toekomst alleen maar harder gaat. Zeker wanneer het internet der dingen op grote schaal binnen organisaties wordt geïmplementeerd, ontstaan er zeer specifieke vragen die roepen om gespecialiseerde professionals binnen de IT en ICT.

Mogelijkheden tot specialisme

Vind jij het IoT een interessante ontwikkeling binnen de IT en ICT en zie jij jezelf wel werken met vraagstukken op dit vlak, dan kan je het overwegen om je te specialiseren. Door de juiste certificaten te behalen en jouw kennisniveau op te schroeven, kan je een zeer waardevolle toevoeging zijn binnen bijna elke organisatie van de toekomst. Of dit nou is op basis van freelancedetacheringZZP óf een regulier contract.

https://hello-professionals.nl/