Verenigde Zaken
Image default
Auto-industrie

Wat zijn de effecten van stress op je gezicht?

Wat zijn de effecten van stress op je gezicht?

Iedereen voelt zich van tijd tot tijd gestrest, maar als het chronisch wordt, kan het ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Stress kan het risico op een depressie verhogen, je immuunsysteem negatief beïnvloeden en het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

 Stress kan ook een stempel drukken op uw gezicht. Een droge huid, rimpels en acne zijn slechts enkele van de manieren waarop het zich kan manifesteren. Lees verder om erachter te komen welke andere effecten stress op je gezicht kan hebben, gloeiende wangen stress.

 

De manier waarop stress zich op je gezicht manifesteert

Chronische stress kan zich op twee manieren op je gezicht manifesteren, gloeiende wangen stress. Ten eerste kunnen de hormonen die je lichaam afgeeft wanneer je gestrest bent, leiden tot fysiologische veranderingen die je huid negatief beïnvloeden. Ten tweede kan stress leiden tot slechte gewoonten, zoals tandenknarsen of op je lippen bijten,

 Acne

Wanneer je je gestrest voelt, produceert je lichaam meer van het hormoon cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat een deel van je hersenen, de hypothalamus, een hormoon produceert. Overmatige olieproductie door deze klieren kan je poriën verstoppen en leiden tot acne-uitbraken, gloeiende wangen stress.

Wallen onder de ogen

Wallen onder de ogen zijn zwellingen of wallen onder de oogleden. Ze komen vaker voor naarmate je ouder wordt, omdat de ondersteunende spieren rond je ogen verzwakken. Een verslapte huid door verlies van elasticiteit kan ook bijdragen tot wallen onder de ogen.

 Droge huid

Het bevat eiwitten en lipiden die een essentiële rol spelen bij het gehydrateerd houden van de huidcellen. Het fungeert ook als een barrière die de huid eronder beschermt. Als je hoornlaag niet goed werkt, kan je huid droog en jeukerig worden.

Stress kan je immuunsysteem verzwakken, gloeiende wangen stress. Een verzwakt immuunsysteem kan leiden tot een onbalans van bacteriën in je darmen en huid, bekend als dysbiose. Wanneer dit onevenwicht zich voordoet op je huid, kan dit leiden tot roodheid of uitslag.

Van stress is bekend dat het verschillende aandoeningen veroorzaakt of verergert die uitslag of een ontstoken huid kunnen veroorzaken, zoals psoriasis, eczeem en contactdermatitis.

 Rimpels

Stress vermindert de elasticiteit van uw huid. Dit verlies aan elasticiteit kan bijdragen tot rimpelvorming.

Stress kan ook leiden tot het herhaaldelijk fronsen van de wenkbrauwen, wat ook kan bijdragen tot de vorming van rimpels.

  

Andere manieren waarop stress je gezicht kan beïnvloeden zijn:

-Schade aan de tanden. Veel mensen hebben de gewoonte om met hun tanden te knarsen als ze zich gestrest of angstig voelen. Na verloop van tijd kan dit permanente schade aan je tanden veroorzaken.

-Temporomandibulaire gewrichtsdisfunctie. Dit is een groep gezondheidsproblemen die het gewricht beïnvloeden waar uw kaak aansluit op uw schedel. Het kan worden veroorzaakt door herhaaldelijk op de tanden klemmen.

-Blozen van het gezicht. Stress kan uw ademhalingsgewoonten veranderen. Door deze ademhalingsgewoonten kan je gezicht tijdelijk blozen.

-Pijnlijke lippen. Mensen kunnen hierdoor op hun lippen kauwen. 

 

Er bestaat een instrument om stress te meten. Een cortisoltest kopen kan je dus helpen om met je stress om te gaan.