Verenigde Zaken
Image default
Consumptiegoederen en diensten

Het dagelijkse voordeel van een gasveer

We hebben allemaal te maken met dagelijkse handelingen die ongemerkt makkelijk gaan. Denk daarbij aan het openen van de achterklep van je auto, het opendoen van een flinke deur of het op en neer bewegen van je bureaustoel. Al deze automatische handelingen zijn eigenlijk onuitvoerbaar zonder het gebruik van een gasveer. Een gasveer maakt het mogelijk dat je deze handelingen kunt uitvoeren zijn zonder dat je al te veel kracht hoeft te zetten. Zo is de achterklep van je auto bijna niet te openen zonder de aanwezigheid van een gasveer. Zoals je merkt is een gasveer een belangrijk onderdeel van heel veel dagelijkse activiteiten en handelingen. Het is dan ook van belang dat alle onderdelen van uitstekende kwaliteit zijn. We leggen dat een gasveer eigenlijk onmisbaar is hoe deze precies werkt.

Wat is een gasveer precies?

Een gasveer is een metalen veer die in een met gas gevulde cilinder zit. De gasveer werkt op gas en door de drukverdeling van het gas in de cilinder, wordt de veer omhoog, of juist weer omlaag geduwd. Deze extra kracht zorgt ervoor dat grote en zware deuren of kleppen worden geopend zonder dat je er veel moeite voor hoeft te zoen. Verder heeft de gasveer ook een vertragend effect en zorgt deze ervoor dat de klep ook weer gesloten kan worden zonder ‘door te schieten’. Je hebt de keuze uit twee soorten gasveren die beide op een andere manier werken maar wel hetzelfde resultaat leveren. Ten eerste heb je een gasdrukveer. De naam zegt het al, er zijn krachten nodig zijn om de veer in te drukken. Het tweede type is en gastrekveer. Hierbij wordt er trekkracht gevraagd om de veer uit te schuiven. Beide soorten gasveren worden vaak gebruikt en zorgen ervoor dat handelingen makkelijker worden. Maar de gasdrukveer is het meest bekende en meest gebruikte type gasveer. Dit komt vooral door het gebruiksgemak. Gasveren zijn er in vele soorten en maten waardoor het mogelijk is om eigenlijk alle mechanische constructies uit te rusten met een passende gasveer. Bovendien kun je ze ook nog op de juiste maat laten produceren.

Toepassingen van een gasveer 

Zoals hierboven aangegeven wordt de gasveer gebruikt voor het eenvoudig openen en sluiten van mechanische kleppen die normaal gesproken te zwaar  zijn om te openen zonder deze ondersteuning. De achterklep van een auto is daar goed en typerend voorbeeld van. Een dergelijke klep is zwaar en lomp en zonder gasveer niet zomaar te openen. Met het installeren van een gasveer is het mogelijk dat je met een eenvoudige handbeweging een zware klep kan openen maar ook deze zodanig beveiligd is dat de klep niet ineens kan dichtvallen. Een zeer gebruiksvriendelijk methode voor ons dagelijks leven. 

Het blijkt dus dat een gasveer een slim. mechanisch element is dat in veel dagelijkse attributen gemonteerd zit. Het is niet iets waar we vaak bij stil staan, maar zonder deze veer is het openen en sluiten van veel elementen een stuk lastiger. Door de flexibiliteit in maten en soorten is het gebruik hiervan steeds populairder geworden.