Verenigde Zaken
Image default
Zakelijke dienstverlening

Zelfstandig ondernemer worden?

 

Wie weet zit je muurvast in je baan en voel je dat het zo niet verder kan. Je dreigt te crashen en tegen een diepe burn-out aan te lopen. Of je voelt gewoon dat de tijd gekomen is om onder de vleugels van je huidige chef vandaan te komen en zelf het heft in handen te nemen, zelf de beslissingen te nemen en voluit voor je passie te gaan. Kortom, je wil zelfstandig ondernemer worden.

Zelfstandig ondernemer worden: je haat boekhouden

Je wil ervoor gaan, maar je hebt twijfels. Je bent sterk in je branche en je weet dat, maar je houdt niet van boekhouden. Cijfers zijn je ding niet. Je wil je tijd niet vergooien aan facturen en belastingaangiftes. Hoe ga je je prijzen bepalen? Je wil voor de volle honderd procent met je product bezig zijn, niet met de randzaken. Al besef je dat die zogenaamde randzaken de pijlers zijn waarop je business moet draaien. Geen nood, er zijn mensen die dit alles van je gaan overnemen zodat jij je enkel op de essentie moet toeleggen.

Kan je jezelf verkopen?

Marketing: nog zoiets waar je niet sterk in bent. Ga je je zaak promoten op sociale media of is dat niet professioneel genoeg? LinkedIn schrikt je een beetje af wegens net te professioneel. Ga je je daar wel kunnen profileren? Een resem vragen komen op je af en je dreigt te bezwijken onder je eigen onzekerheid. Zelfstandig ondernemer worden is misschien te hoog gegrepen voor je en misschien zit je wel veiliger onder die vleugels van je strenge, maar beschermende chef. Wees gerust: sommigen weten hoe jij je bedrijf in de kijker moet zetten en gaan je daarbij helpen.

Is zelfstandig ondernemer worden een risico?

Los van alle vragen, beslommeringen en te nemen beslissingen vraag je je af welke investeringen je moet doen en of je die ooit wel gaat kunnen terugverdienen. Je bent opgevoed met de stelregel dat je beter niet teveel geld leent van de bank, want het maakt je afhankelijk. Nu ga je misschien niet anders kunnen. Je huis is niet geschikt om je zaak op te starten. Je hebt bijkomende ruimte nodig. Ga je het alleen kunnen of zoek je een werknemer? En hoe ga je uitmaken of het in dienst nemen van die werknemer wel rendabel is? Op welk moment ga je die beslissing nemen en dreig je daar niet financieel de mist in te gaan? Het is logisch dat je soms eens een nachtje wakker ligt van de risico’s van zelfstandig ondernemer worden, maar ook daar kan je advies rond krijgen.

 

 

https://kordaatondernemen.nl/