Verenigde Zaken
Image default
Zakelijke dienstverlening

Dit moet je weten wanneer je een VOG aanvraagt!

Kassa! Je eerste baantje is een feit. Nu moet je alleen nog een VOG aanvragen voordat je bij je nieuwe werkgever aan de slag kan. Maar wat is een VOG precies? Hoe vraag je dit aan? En hoelang duurt het voordat je VOG krijgt? Deze vragen zijn meer dan normaal en wel handig om te weten. In deze blog vind je alles over een VOG.

Wat is een VOG?

VOG is een afkoring voor ‘verklaring omtrent gedrag’. Oké, mooie dure woorden allemaal, maar wat betekent het precies? Een VOG is een verklaring dan je in het verdelen niet in contact bent gekomen met justitie door bijvoorbeeld de politie of een rechtszaak. Hiermee weet je nieuwe werkgever dat je geen bezwaar vormt voor het vervullen van een taak of functie binnen zijn of haar bedrijf. Een papiertje dat vertelt of je wel of niet braaf bent geweest om het zo maar even te zeggen.

Waar kan ik mijn VOG aanvragen?

Een VOG kan zowel digitaal als op papier aangevraagd worden. Dit doe je via de rijksoverheid of via de gemeente. In beide gevallen ontvang je je VOG via de post. Het kan 1 tot 4 weken duren voordat je bericht ontvangt.

Wat kost een VOG? De kosten van een VOG zijn afhankelijk van de manier van aanvraag. Bij aanvraag via de gemeente betaal je €41,35. Het is echter goedkoper dan een digitale aanvraag doet via je toekomstige werkgever. Dan kost het slechts €33,85. De kosten zijn voor jezelf maar kunnen meestal gedeclareerd worden via je nieuwe werkgever. Handig om even na te vragen dus.

Wat heb je nodig om een VOG aan te vragen?

Je hebt in principe alleen een geldbedrag en persoonsgegevens nodig om een VOG aan te vragen. Hierbij is het belangrijk dat je een geldig e-mailadres hebt. Een VOG kan makkelijk worden betaald via bankieren applicaties. Soms wordt er tijdens een betaling om een passcanner gevraagd waarmee je de kleurcode van je betaling mee kan scannen.