Verenigde Zaken
Image default
Werkgelegenheid

Zo vind je de stage die het best bij jou past

Zo vind je de stage die het best bij jou past

Het vinden van een fijne en leerzame stage kan van groot belang zijn voor je studieloopbaan. Tijdens deze periode bouw je namelijk aan een breder netwerk, doe je waardevolle praktijkkennis op en in sommige gevallen hou je er zelfs een baan aan over. Maar hoe vind je nou die droomstage? We geven je een aantal tips.

Start tijdig met zoeken

Vaak wordt het op de opleiding nog extra benadrukt, maar de zoektocht naar je droomstage heeft de grootste kans van slagen wanneer je op tijd begint met zoeken. Als je pas een maand voor de startdatum begint met zoeken is de kans groot dat de meeste, en de meest populaire, plekken al vergeven zijn. Wanneer je een maand of drie van tevoren begint met zoeken staan de meeste stage vacatures nog open en zijn veel bedrijven nog bezig met een stagiair zoeken. Ook als je niet zeker weet of je de stagedrempel gaat halen is het alsnog aan te raden om al te beginnen met solliciteren. Een stage last-minute afzeggen is vanuit jouw perspectief beter dan een plek regelen op het laatste moment. Wel is het eerlijk om je stagebedrijf tijdens de sollicitatie in te lichten dat er een mogelijkheid bestaat dat je de stagedrempel niet haalt.

Jouw toekomst

Denk eraan dat je stageloopt voor jezelf en niet zozeer voor een goede beoordeling. Om die reden moet je zorgvuldig zijn met de keuze voor een bepaald bedrijf. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat jouw eerste baan vaak voortkomt uit een eerder gelopen stage. Wanneer je dus enkel een bedrijf kiest omdat je er makkelijk kan beginnen is de kans groot dat daarmee een waardevolle kans verloren gaat. Anderzijds, als je hebt geïnvesteerd in een stageplek bij jouw droombedrijf bouw je meteen aan een waardevol netwerk én maak je meer kans op een baan.

Een goed gevoel

Het is logisch dat je zenuwen voelt voor een sollicitatiegesprek, maar onthoud dat deze kennismaking twee kanten op werkt. Zij moeten jou geschikt vinden, maar het is ook erg belangrijk dat jij een klik voelt met het bedrijf. Een stage is een relatief lange en intensieve periode, dus het is belangrijk dat je je comfortabel voelt en het gevoel hebt dat je op je plek zit. Wees eerlijk naar jezelf en zoek zo nodig verder. Het is voor bedrijven echt niet het eind van de wereld als je niet voor hen kiest.