Verenigde Zaken
Image default
Werkgelegenheid

Zo creëer je een veilige werkomgeving

Het creëren van een veilige werkomgeving is een must voor iedere werkgever. Je wilt immers niet dat de veiligheid of gezondheid van de werknemers in gevaar komt. Om een veilige werkomgeving te creëren en nare gevolgen en ongevallen te voorkomen, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening dient te houden. In deze blog geven we je een aantal tips, zodat jij een veilige werkomgeving creëert voor jou en je werknemers. 

  1. Regel de juiste verzekeringen 

Voordat je als ondernemer begint met het creëren van een veilige werkomgeving, is het ontzettend belangrijk om de juiste verzekering af te sluiten. Maak daarom eerst een inschatting van de risico’s die je als ondernemer gaat lopen en kies vervolgens de bijpassende verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan een gebouwenverzekering of een bedrijfsschadeverzekering. Mocht je nog geen inzicht hebben in de risico’s en benodigde verzekeringen? Laat je dan adviseren door een onafhankelijke partij. 

  1. Benoem het gewenste gedrag 

Het moet voor de werknemers natuurlijk wel duidelijk zijn wat de verwachtingen zijn en hoe zij zich moeten gedragen. Zorg daarom dat je in een handboek of een gedragscode, duidelijk maakt op welke manier je wilt dat men met elkaar omgaat binnen de organisatie. Welke aanspreekcultuur heb je voor ogen? Het klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar het is belangrijk dat je dit op papier hebt staan. 

  1. Zorg voor open communicatie 

Maak het voor iedereen mogelijk om onveilige situaties bespreekbaar te maken. Met elkaar, maar ook met het management. Een meldingssysteem is hier een goed voorbeeld van, maar denk ook eens aan maandelijkse vergaderingen of een directe open-lijns communicatie met de verantwoordelijke op het gebied van veiligheid. Zorg dat iedereen elkaar aanspreekt op mogelijk onveilig gedrag of het niet volgen van de veiligheidsregels. 

  1. Ruim de werkvloer op! 

Naast het opstellen van veiligheidsregels is het veilig inrichten van de werkplek ook een belangrijk onderdeel om een veilige werkomgeving te creëren. Zorg ervoor dat de werkplek dagelijks wordt opgeruimd en dat belangrijke items zoals gereedschappen en voorraden, een goede opbergplek krijgen. Rondslingerende en gevaarlijke spullen zorgen voor arbeidsongevallen. Kies daarom een werknemer uit die de verantwoordelijkheid draagt voor dit onderwerp! 

  1. Geef het goede voorbeeld! 

Tot slot, werknemers werken eerder veilig wanneer de werkgever het goede voorbeeld geeft. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de veiligheidsregels die zijn opgesteld worden gevolgd. Laat daarom zien hoe het moet en motiveer de werknemers om extra voorzichtig te zijn. Zo laat je de werknemers inzien hoe belangrijk het is om je aan de regels te houden.