Verenigde Zaken
Image default
Energie

De invloed van het weer op zonnepanelen.

Je zult wel denken: ‘in een land met een gematigd zeeklimaat zullen zonnepanelen niet volledig tot z’n recht komen’, maar zet die gedachte maar snel opzij. Ondanks dat we in Nederland niet het gehele jaar door kunnen genieten van zonnig weer, wekken de zonnepanelen het gehele jaar door energie op. Maar hoe zit dat dan precies en wat zijn de ideale weersomstandigheden voor de zonnepanelen?

Temperatuur

De meeste mensen gaan ervan uit dat de zonnepanelen het meeste opwekken op warme en zonnige zomerdagen, maar dit is zeker niet altijd waar. De zonne energieopbrengst neemt af bij te hoge temperaturen. De beste temperatuur is 25 graden. Bij alle temperaturen hoger dan 25 graden, neemt de stroomopbrengst af. Dit omdat deze temperaturen zorgen voor een minder goede geleiding van stroom. Stroom geleidt beter bij kou, wat ervoor kan zorgen dat je op een zonnige winterdag meer stroom opwekt dan op een warme zomerdag. 

(In)direct zonlicht

Zodra de zon schijnt op je zonnepanelen, is dit direct zonlicht. Maar in Nederland hebben we ook vaak te maken met indirect zonlicht. Indirect zonlicht wordt ook wel diffuus licht genoemd en komt bijvoorbeeld voor bij bewolking. Indirect licht levert ook zonne energie op, maar wel iets minder dan direct zonlicht. 

Wel kan bewolking ervoor zorgen dat wanneer de buitentemperatuur erg hoog is, de zonnepanelen meer energie opwekken. Dit omdat de temperatuur dan wat af neemt en de stroom beter geleidt wordt. In Nederland wordt ongeveer zestig procent van de zonne energie opgewekt door indirect zonlicht, oftewel diffuus licht. 

Extreme weersomstandigheden

In Nederland hebben we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Maar wat betekent dit voor het opwekken van zonne energie? 

  • Hittegolf: Ondanks dat de zonnepanelen het meeste stroom opwekken bij zonnig weer, is een hittegolf alles behalve ideaal voor de opbrengst. De materialen kunnen prima tegen de hoge temperaturen, maar het geleiden van stroom gaat minder soepel waardoor de opbrengst afneemt. 

  • Regen en hagel: Regen is zeker niet nadelig voor je zonnepanelen. Het zorgt er voor dat je panelen schoongespoelt worden waardoor ze weer meer stroom op kunnen wekken. Want schone panelen leveren meer stroom op dan vieze panelen. Ook hagel is niet nadelig voor de zonnepanelen. Zonnepanelen moeten aan de Europese standaard voldoen, waarbij getest wordt of de panelen bestand zijn tegen het inslaan van hagelstenen met hoge snelheid. 

  • Onweer: Zonnepanelen zijn gevoelig voor spanning. Het is daarom goed om de zonnepanelen te beveiligen voor blikseminslag. Of bliksembeveiliging voor de zonnepanelen ook zinvol is voor uw zonnepanelen, is iets wat besproken moet worden met een specialist. Laat je hier altijd in adviseren. 

  • Sneeuw: Sneeuw is niet gunstig voor de opbrengst van de zonne energie. Zeker niet wanneer het blijft vriezen en de sneeuw op de zonnepanelen blijft liggen. Je kunt dan het beste proberen de sneeuw zelf te verwijderen middels een zachte bezem. Maar let hierbij op dat je de panelen niet beschadigd.

De beste maand

De maand waarin je gemiddeld gezien de meeste opbrengst uit je zonnepanelen haalt, is de maand mei. De verhouding tussen temperatuur, weersomstandigheden en aantal uren zonlicht is in deze maand het beste. De maanden met de laagste opbrenst zijn de maande november, december en januari. 

 

https://www.aardnet.nl/bliksembeveiliging/zonnepanelen