Verenigde Zaken
Image default
Energie

Biobrandstof: goed voor het milieu

Biobrandstof: wat is het?

Biobrandstof is een combinatie van de woorden bio en brandstof. Brandstof is een term die gebruikt wordt voor datgene waarmee verbrandingsmotoren van bijvoorbeeld vervoer of machines worden aangedreven. Bio is een afkorting van biologisch, wat betekent dat iets goed voor het milieu is. Biobrandstof wil dus zeggen: een middel waarmee verbrandingsmotoren en machines op een milieuvriendelijke wijze worden aangedreven.

Hoe wordt biobrandstof gemaakt?

Biobrandstof is goed voor de natuur, en dat zie je terug in de manier waarop het tot stand komt. Zo ontstaat deze soort brandstof voornamelijk uit organische grondstoffen: dierlijk en plantaardig materiaal zijn hierbij grote bronnen. Dit wordt omgezet tot brandstoffen die synthetisch zijn. Er wordt hierdoor geen beroep gedaan op fossiele brandstoffen, die op hun beurt slecht zijn voor het milieu. Fossiele brandstoffen kunnen namelijk niet hergebruikt worden en zijn daarmee eindig. Biobrandstof kan wel hergebruikt worden.

Biobrandstof al van vele jaren terug

Vroeger werd bijna uitsluitend gebruik gemaakt van biobrandstoffen als energiebron. Hout, opgedroogde uitwerpselen en plantaardige oliën werden toen gebruikt, en nu nog steeds. Zelfs in 1900 reden er al auto’s op motoren die volledig op plantaardige olie draaiden. Later werden de (zo nu blijkt schadelijke) fossiele brandstoffen ontdekt, zoals bruin- en steenkool of aardgas. Er werd massaal overgestapt omdat deze makkelijker en daarmee goedkoper te krijgen waren.

Biodiesel

Maar ook gewassen kunnen doel dienen om omgezet te worden in biobrandstof. Zo werken voornamelijk gewassen die vettig zijn erg goed voor dit doel. Bij het samenpersen hiervan komen deze vetten namelijk vrij. En hiervan wordt biodiesel gemaakt. Er zijn twee soorten biodiesel: FAME en HVO. Eerstgenoemde is goedkoop, maar heeft als nadeel dat het water aantrekt. Doordat dit gebeurt, worden bacteriën als algen gestimuleerd om te groeien. Iets dat je niet in je verbrandingsmotor wilt hebben. Daarnaast heb je HVO. Dit type biodiesel is een stukje duurder, maar is wel waterafstotend en is om die reden zuiverder te noemen.

Biogas

Biogas is een gas dat ontstaat vanuit mest en afval. Wanneer deze twee zaken worden afgebroken, komen er bepaalde bacteriën vrij. Door dit proces ontstaat methaan, wat op haar beurt weer wordt samengeperst tot biogas. Een nadeel van biogas is echter dat er grond gebruikt wordt om deze gewassen te produceren. Op deze grond hadden ook voedselgewassen kunnen staan.

Duurzaam biobrandstof

Biobrandstof is dus uitermate duurzaam, omdat het uit verschillende grondstoffen geproduceerd wordt. Deze grondstoffen zijn allemaal organisch: ofwel plantaardig, dan wel dierlijk. Zo kunnen deze brandstoffen op hun beurt ook weer hergebruikt worden, wat zorgt voor een compleet duurzaam systeem. Daarbij komt er veel minder CO₂ vrij bij het verbranden van biobrandstof dan bij het verbranden van fossiele brandstoffen.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/biobrandstof/