Verenigde Zaken
Image default
Elektronica en elektriciteit

Speakers rechtstreeks op TV aansluiten

Speakers rechtstreeks op TV aansluiten

Ben je de slechte geluidskwaliteit van de luidsprekers van je TV ook helemaal zat? En ben je van plan om je speakers rechtstreeks op TV aansluiten? Lees dan hoe je dat kunt doen in dit artikel. Of je je luidsprekers nu via een analoge versterker, een oude versterker of rechtstreeks op je TV wilt laten spelen. We kunnen je helpen je luidsprekers op je TV aan te sluiten.

Welke aansluiten heeft mijn TV, speaker of versterker?

De meeste TV’s hebben twee ingebouwde elektronische circuits (digitale volt) voor de verwerking van geluidssignalen: een digitale toonwaarde (Dolby Digital – AC3, DTS enz.) en een PCM waarde (Pulse Code Modulation). Deze bewerkers leveren een goed geluid voor films, maar nemen alle charme van muziek weg. Dit komt omdat deze geluiden vooral lage frequenties bevatten die niet erg goed weergegeven door TV’s.

Als een muzieksignaal door een digitale processor gestuurd wordt, wordt het veranderd in een AC3 of PCM waarde. Dit kan met de ingebouwde digitale geluidsprocessoren van je TV (pulse code modulation). De diensten van deze schakelingen worden meestal gebruikt voor films met soundtracks, maar ook zelden voor muziek. Dit leidt tot minder heldere klanken in vergelijking met de originele versie en dus tot enig kwaliteitsverlies.

De signaalverwerking vindt plaats in de TV’s zelf en zonder dat er externe apparatuur nodig is, dus je hoeft niets extra’s aan te sluiten! Ook worden er geen hoge frequenties geproduceerd zodat je geen fluitend geluid tussen bepaalde frequenties krijgt bij het beluisteren van muziek op sommige oudere TV’s. Nieuwe modellen kunnen echter nog steeds muziek spelen met deze aansluiting.

De meest voorkomende aansluiting is de RCA connector, die al heel lang bestaat. In zijn tijd kostte het veel om twee apparaten met elkaar te verbinden en daarom zaten er maar 3 aansluitingen op: Video-uitgang (geel), audio rechter kanaal (rood) en audio linker kanaal (wit). Hetzelfde geldt voor composiet video, vandaar dat je deze aansluitingen op een zwarte achtergrond ziet.

Soms zie je op je TV ook nog een derde of vierde aansluiting, meestal groen of blauw. Dit betekent niet dat ze van ‘hogere’ kwaliteit zijn, maar wel dat ze andere informatie dan geluidsinformatie heen en weer dragen. Er kunnen echter uitzonderingen op deze regel zijn.

Bluetooth speaker rechtstreeks op TV aansluiten

Heb je een bluetooth speaker? Een bluetooth speaker kun je rechtstreeks op je TV aansluiten .

Zoek allereerst de audio-uitgang op je TV. Deze zal geel of wit/rood zijn, afhankelijk van het model. Zoek nu een andere aansluiting die ook een van deze kleuren heeft. Als er meer dan één kleur op zit, gebruik dan een van beide eenmalig. Zorg dat je onthoudt welk het rechterkanaal is en welk het linkerkanaal – ze zijn meestal verschillend. Je kunt ook je handleiding raadplegen als je hier hulp nodig hebt.

Verbind nu de twee apparaten met elkaar met een jack-to-jack kabel . Zorg ervoor dat de kabels goed aangesloten zijn met beide stekkers in hun overeenkomstige poorten op elk apparaat.

Zet als laatste je bluetooth luidspreker aan. Gefeliciteerd! Je hebt hem zojuist met je TV verbonden.

Actieve speakers rechtstreeks op TV aansluiten

Een actieve speaker rechtstreeks op de TV aansluiten maakt het mogelijk dat de luidspreker direct werkt, zonder andere apparaten ertussen.

Een actieve luidspreker is een luidspreker met een ingebouwde versterker. Hierdoor kun je rechtstreeks van je luidspreker zonder dat je een versterker nodig hebt naar je TV of ander audio-apparaat linken. Actieve luidsprekers hebben vaak een XLR aansluiting of een RCA aansluiting.

Omdat TV’s bijna nooit een XLR uitgang hebben kun je het beste een RCA of jack kabel kiezen . Omdat geluid stereo is, wil je het verschil horen tussen links en rechts. Omdat je links 1 luidspreker hebt en rechts één, zul je moeten werken met 2 enkele kabels (mono aan één kant). De ene kabel verbindt dan de

Om aan de slag te gaan, zorg je dat je beide apparaten aan staan Steek het ene uiteinde van je luidsprekerkabel in de “uitgang” op de achterkant van je actieve luidspreker. Als je een RCA of jack kabel gebruikt, klik je die in de overeenkomstige ingangspoort op je TV

Als de verbinding gemaakt is, duw je beide apparaten gewoon naar binnen om ze uit te zetten. Het geluid van je TV moet nu door de rechtstreeks aangesloten luidsprekers naar buiten komen in plaats van via een apart versterker-apparaat.

Je kunt deze opstelling ook met de meeste versterkers gebruiken door de ene kant van de luidsprekeraansluiting in “input” van een luidspreker te steken en een andere enkele RCA of XLR kabel aan te sluiten op de andere “output” aansluiting van diezelfde luidspreker en die in “input” van een andere versterker te steken.

Hulp nodig bij speakers rechtstreeks op TV aansluiten?

Heb je hulp nodig om de speakers rechtstreeks op de TV aan te sluiten? Bezoek Audiogigant.nl en neem contact met ons op. We zullen je helpen. Bijbehorende producten bij audiogigant: Koop een DAC/AMP combo voor je TV.

https://audiogigant.nl/speakers/speakers-rechtstreeks-op-tv-aansluiten/