Verenigde Zaken
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat moet je allemaal regelen bij het overlijden van een dierbare?

Het verlies van een dierbare is een emotioneel en moeilijk moment in het leven. Naast het omgaan met het verdriet en de rouw, moeten er ook praktische zaken worden geregeld. Het overlijden van een dierbare brengt namelijk een aantal administratieve en juridische verplichtingen met zich mee. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden na het overlijden van een geliefde. Door te begrijpen wat er moet gebeuren, kun je als nabestaande beter voorbereid zijn en de juiste stappen nemen in deze moeilijke periode.

Herdenken van de dierbare

Wanneer we een dierbare verliezen, kan het belangrijk zijn om een manier te vinden om hen te herdenken en hun herinnering levend te houden. Een van de manieren waarop dit kan worden gedaan, is door gebruik te maken van symbolische objecten zoals een ashanger of urnen. Een urn is een speciale container waarin de volledige crematieresten van de overledene worden bewaard. Een ashanger is een sierlijk juweel dat een klein deel van de as van de overledene kan bevatten. Het dragen van een ashanger dicht bij het hart kan een gevoel van verbondenheid en troost bieden, waardoor de dierbare altijd dichtbij voelt. Neem voor de verschillende soorten ashangers een kijkje bij Voordeligeashangers

Verzekeringen

Als de overledene verzekerd was, moet je contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij om de uitkering te regelen. Meestal moet je een kopie van de verklaring van overlijden opsturen naar de verzekeringsmaatschappij. Als de persoon geen uitvaartverzekering had, moet je de kosten van de begrafenis of crematie zelf betalen. Het is daarom verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bankzaken

Het is belangrijk om de bankzaken van de overledene te regelen. Als de persoon een gezamenlijke rekening had, moet je deze laten blokkeren. Dit kun je doen door contact op te nemen met de bank en een kopie van de verklaring van overlijden op te sturen. Als de persoon een eigen rekening had, moet je deze ook laten blokkeren en het saldo op de rekening overmaken naar de erfgenamen of de executeur testamentair.

Executeur testamentair

Een executeur testamentair is iemand die door de overledene is aangewezen om de nalatenschap af te wikkelen. Als er geen executeur testamentair is aangewezen, moet er een erfgenaam worden aangewezen om de nalatenschap af te wikkelen. De executeur testamentair of de erfgenaam moet ervoor zorgen dat de nalatenschap wordt verdeeld onder de erfgenamen. Dit kan bijvoorbeeld door een notaris worden gedaan.