Verenigde Zaken
Image default
Groothandel

Hoe begin je een carrière als IT-professional? – 4 Tips om direct te beginnen!

Steeds meer mensen zien de voordelen van werken in de IT-business. IT is een snel evoluerende sector met diverse werkmogelijkheden, dus je krijgt volop kansen om je carrière vooruit te helpen en te werken op de manier die jij wilt. Dus, als je houdt van alles wat digitaal is, dan informatietechnologie (IT) misschien wel de juiste carrière voor jou. Hier vind je 4 essentiële tips over hoe je in de IT terechtkomt en hoe je de baan van je dromen kunt krijgen!

1. Beoordeel jouw persoonlijke interesses

Natuurlijk wil je voldoening halen uit jouw carrière – er zijn dan ook veel specialismen in de IT-wereld om je in te verdiepen. Zo kun je denken aan netwerkbeveiliging, applicatieontwikkeling, AI-programmering, database administratie en nog veel meer. Welke richting in de IT lijkt jou interessant? Stel eerst vast wat je allemaal kunt doen binnen de IT, waar je interesses liggen en streef er dan naar om relevante opleidingen of werkgelegenheden in kaart te brengen. 

2. Het stellen van carrièredoelen 

Als je eenmaal hebt besloten in welk specifiek vakgebied binnen de IT je jezelf wilt verdiepen, denk dan na over hoe je jouw loopbaan vorm kunt geven. Ben je geïnteresseerd in management of wil je ondernemer of freelancer worden? Bepaal de hoofddoelen van jouw carrière en ontwikkel vervolgens een strategie om deze behoeften en mijlpalen te bereiken.

3. Instapbaan en relevante opleidingen volgen

Als je geen relevant IT-diploma hebt en toch direct aan de slag wilt, begin dan met werken in ondersteunende diensten op instapniveau en gebruik jouw vrije tijd om technische kwalificaties te behalen. Goede instapbanen binnen de IT zijn vaak te vinden onder titelbenamingen zoals desktop support technicus, thuismonteur of help desk adviseur. 

Vervolgens kun je je kennis en werkmogelijkheden uitbreiden op tal van manieren, zoals het volgen van online cursussen of het doen van een IT traineeship. Dat laatste staat bovendien uitstekend op je CV, omdat je door toegewijde IT-professionals wordt opgeleid om te beschikken over de vaardigheden om de klus te klaren! 

4. Verbeter jouw soft skills

Jouw interpersoonlijke vaardigheden zijn een ontzettend belangrijk onderdeel bij het vinden van een baan. Natuurlijk moet je beschikken over de praktische kennis van technologie om succesvol te zijn in de IT-industrie, maar het is net zo belangrijk om te onthouden dat het merendeel van jouw taken met andere mensen zal moeten samenwerken, of dat nu ander IT-personeel, klanten of collega’s van andere afdelingen zijn. Dit maakt het ontwikkelen van jouw communicatieve vaardigheden van vitaal belang om op verschillende werkniveaus effectief te zijn. Bovendien hechten werkgevers veel waarde aan sterk communicatieve IT’ers die gaan voor een resultaatgerichte aanpak! 

 

https://www.qquest.nl/werken-bij/it-traineeship/