Verenigde Zaken
Image default
Energie

Hoe weet je of je thermostaat aan vervanging toe is?

 

Je huis thermostaat gaat niet voor altijd mee. Vroeg of laat zul je een nieuwe moeten kopen. Maar hoe weet je precies wanneer het de juiste tijd is om er een te kopen? Er zijn verschillende dingen die je kunt controleren om te bepalen of een nieuwe kamer thermostaat nodig is of dat je oude nog bruikbaar is, bijvoorbeeld wanneer je thermostaat een hoge energierekening veroorzaakt, verouderd is of gewoon niet meer werkt. Sommige van deze factoren vragen misschien niet om een onmiddellijke vervanging, maar het zijn wel tekenen dat hij binnenkort moet worden vervangen.

Je thermostaat veroorzaakt hoge energierekeningen

Het doel van een thermostaat is de temperatuur van je huis te regelen. Met een programmeerbare thermostaat heb je zelfs het voorrecht om de temperatuur automatisch te regelen. Maar je moet ervoor zorgen dat je energierekening nog steeds optimaal is. Er zijn namelijk tendensen waarbij thermostaten niet meer goed functioneren en je systemen meer energie verbruiken. Een nieuwe, gloednieuw en beste thermostaat kopen is een goede optie in deze situatie.

Je thermostaat is verouderd

De technologie van huishoudelijke thermostaten evolueert voortdurend. Steeds nieuwere thermostaten bieden tal van nieuwe functies. Daarnaast bieden nieuwe thermostaten ook een efficiëntere manier van energieverbruik bij het regelen van de temperatuur. Als je een heel oud model hebt, is de kans groot dat je huis daardoor meer energie verbruikt dan nodig is. Nieuwe huis thermostaten kunnen helpen om het energieverbruik te beperken. In feite is het energieverbruik van nieuwere thermostaten bijna het dubbele van het verbruik van oudere modellen. Nieuwere thermostaten hebben ook een meer intuïtieve interface die gemakkelijker en sneller te gebruiken is. 

Thermostaat functioneert niet

Het meest voor de hand liggende teken dat je je thermostaat moet vervangen is als deze niet functioneert. Als hij niet onmiddellijk wordt ingeschakeld, vertragingen in de werking vertoont, niet nauwkeurig is met zijn processen of niet gewoon wil inschakelen, dan kan hij kapot zijn. Een perfect werkende thermostaat moet altijd reageren en nauwkeurig zijn. Als hij ook maar één keer uitvalt, dan zijn er al tekenen dat hij een bepaald soort schade heeft opgelopen. Je moet dit dus af en toe controleren en indien nodig een reparateur bellen.