Verenigde Zaken
Image default
Bouw en onderhoud

Top vijf meest gebruikte houtsoorten

Over de hele wereld bestaan er wel meer dan 230 verschillende soorten hout. Dat zou je haast niet denken. De types zijn eindeloos en je kunt er maar geen genoeg van krijgen. Van hard tot zacht en van duur naar goedkoop. Natuurlijk ligt het ook aan waar het hout voor nodig hebt, niet alles is even geschikt voor ieder klusje. Hier een top vijf van de meest gebruikte houtsoorten. Deze tref je ook bij Bax Houthandel.

Vurenhout

Vurenhout is voornamelijk in Nederland één van de meest gebruikte houtsoorten. Niet alleen in de bouw, maar ook voor het maken van meubels. Vurenhout valt onder de categorie ‘zachthout’, met andere woorden, deze houtsoort is erg flexibel en veroorzaakt geen harde splinters. Het is dus erg fijn om mee te werken. De beste kwaliteit vurenhout komt uit de koudere landen. Bomen krijgen daar langer de tijd om te groeien. De prijs en het feit dat je er alle kanten mee op kan is de reden dat het zo populair is. 

Hardhout

Naast soorten zachthout is er ook hardhout en wat hier vooral goed aan is, is het feit dat deze hout heel duurzaam is. Hardhout kun je het beste buiten gebruiken, want het is erg waterbestendig. Het kan tot wel 25 jaar lang mee gaan, maar een nadeel is wel de prijs. Dit type hout is over het algemeen wel een stuk duurder vergeleken met andere soorten. Dit komt, doordat dit hout erg langzaam groeit. Hardhout groeit aan loofbomen. Bekende hardhoutsoorten zijn eiken, walnoot en mahonie. 

Walnoothout

Zoals al benoemd valt walnoothout onder hardhout. Wat bijzonder is aan dit type hout is dat het niet perse vaak gebruikt wordt in de bouw, maar heel vaak in muziekinstrumenten. Dit komt, doordat walnoothout nauwelijks krimpt. Het is een hele sterke en mooie houtsoort en zeker ook vaak terug te zien in het interieur. Kies je voor een vloer van walnoot hout? Dan is schoonmaken een appeltje eitje. Het neemt geen water op en je kan er dus makkelijk met een dweil overheen. 

Esdoornhout

Esdoornhout is eigenlijk compleet anders dan de rest en onderscheidt zich vooral door de kleur. Voor een doorsnee persoon misschien niet snel te zien, maar een echte kenner zal het verschil opmerken. Het is namelijk heel licht van kleur, waardoor een bepaalde ruimte al snel frisser en ruimer oogt. Esdoorn kun je eigenlijk zien als soort verzamelnaam voor verschillende houtsoorten die afkomstig zijn van de Esdoorn boom. Niet al deze bomen worden groot genoeg om het hout daadwerkelijk te kunnen gebruiken voor de maak van meubels en daarom is esdoornhout wat zeldzamer. 

Douglashout

Douglashout is afkomstig van de douglasspar en groeit voornamelijk in Duitsland. Douglashout is relatief zacht hout en dus ook net als de meeste gemakkelijk om mee te werken. Boren en zagen gaat een stuk makkelijk dan bij andere houtsoorten. Douglas valt onder een zachte houtsoort met een kenmerkende roze, warme kleur. Deze houtsoort kan tot wel 15 jaar mee gaan. Dat maakt dit ook een houtsoort die ontzettend duurzaam is. 

Als je het hebt over hout kun je eindeloos door blijven gaan. Van accessoires tot aan instrumenten. Er is namelijk zo veel om uit te kiezen. Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen en is er in een bouwwinkel is al altijd wel iemand die je met de keuze kan helpen.