Verenigde Zaken
Image default
Auto-industrie

Skischoenen op maat laten maken, hoe gaat dat?

Als echte wintersport fan kan je het beste je eigen spullen kopen, in plaats van ze elke vakantie te huren. Je racet toch het lekkerst de berg af als je op je eigen ski’s staat. Een van de dingen die belangrijk zijn om aan te schaffen als je regelmatig op wintersport gaat of vaak gaat skiën, zijn de ski-schoenen. Als je verkeerd afgestelde of onprettige ski-schoenen hebt, kan je behoorlijk vervelende voetklachten krijgen. Als je op vakantie bent is dat natuurlijk het laatste waar je zin in hebt. Om dat te voorkomen kan je je eigen ski-schoenen helemaal op maat laten maken. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Je kunt voor skischoenen op maat ook terecht bij een specialist. 

Stap 1: Intake en voetanalysen

Om lekker rustig van je vakantie te genieten zijn een paar goede ski-schoenen erg belangrijk. Je gaat daarom als eerste stap even kennismaken en samen met de professional kijken naar wat je nodig hebt. Heb je last van lichamelijke klachten waar rekening mee gehouden moet worden? Waar had je last van bij oude schoenen wat je nu wilt voorkomen? Als dat samen is uit gepluisd, ga je over op de voetanalysen. Er wordt uitgebreid gekeken naar verschillende aspecten van je voeten. Hoe flexibel zijn je enkels, hoe hoog en breed zijn je voeten, heb je zes tenen aan elke voet? Al deze dingen worden meegenomen, ze kijken zelfs naar je onderbenen en knieën.  

Stap 2: de voetenscan

Om een goede indruk te krijgen van hoe de ski-schoenen jouw optimaal kunnen ondersteunen, wordt er een 2D en een 3D scan gemaakt van je voeten en onderbenen. Ze nemen de volumewaarde van je onderbeen en voeten op, en met de 2D scan kijken ze naar de voetbelastingdruk. Zo kunnen ze de meest complete informatie meenemen naar het proces van het maken. 

Stap 3: kijken naar voetproblematiek

Op maat gemaakte schoenen moeten natuurlijk echt als gegoten zitten. Hier houden ze ook uitgebreid rekening mee en gaan samen met je kijken naar welke voetproblemen je vaak last van hebt. Natuurlijk begint het bij de juiste maat ski-schoen uitzoeken maar ook kijken ze naar hoeveel flexibiliteit je nodig hebt, wat de beste schoenvorm is, en welke binnenschoen optimaal is voor jou specifiek. Zo weten ze precies welke onderdelen ze nodig hebben om voor jou de ideale ski-schoen te produceren. 

Stap 4: kijken naar extra ondersteuning

In sommige gevallen is de perfecte ski-schoen niet voldoende om alles te halen uit je wintersport ervaring. Op basis van je voetenscans geven ze een advies over of er speciale zolen nodig zijn die extra ondersteuning bieden. Ook deze speciale steunzolen kunnen ze precies op maat voor je maken. 

Stap 5: De ski-schoenen passen

Het moment is eindelijk aangebroken dat de op maat gemaakte ski-schoenen klaar zijn om gepast te worden. Ze helpen je natuurlijk met het aandoen en vastmaken van de schoenen. Nadat je even met je tenen hebt gewiebeld en een rondje rond de ruimte hebt gelopen gaan ze samen met je na of er nog verdere aanpassingen nodig zijn. Tegenwoordig zijn veel ski-schoenen thermoplastisch. Dit betekend dat ze ter plekken de schoen kunnen verhitten, verbuigen en kunnen aanpassen. Zo kan je meteen het verschil voelen en kijken of hij nu perfect past. Zitten ze nu goed? Dan ben je er helemaal klaar voor om je spullen in te pakken en op reis te gaan naar besneeuwde bergen, om je nieuwe op maat gemaakte ski-schoenen in actie uit te proberen. 

 

https://www.skischoenopmaat.nl/