Verenigde Zaken
Image default
Energie

Zo onderhoud je je accu

Het goed onderhouden van je accu is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat hij langer meegaat. Met een paar kleine stappen weet je zeker dat je accu nog in goede conditie is en niet onnodig veel slijt. Je kan vrij makkelijk zelf je accu onderhouden en in dit artikel lees je verschillende tips om dat goed te doen.

Lees natuurlijk eerst de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Hierin vind je de details voor jouw specifieke accu.

Voor we onderhoud gaan plegen aan de accu, moeten we eerst letten op onze veiligheid. Tijdens het onderhouden zou het kunnen dat er vloeistoffen of gassen vrijkomen. Om te voorkomen dat dit op je huid of in je ogen terecht komt, is het belangrijk om handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Daarnaast is het belangrijk om voor je begint, al je sieraden af te doen. Deze zouden namelijk kunnen smelten door een kortsluitstroom. Let erop dat je een accu nooit zelf open maakt, omdat er dan stoffen vrij kunnen komen die niet goed zijn voor je gezondheid.

Goed onderhoud begint met regelmatig nakijken of er niets geks te zien is. Kijk eens per maand of je aan de buitenkant van de accu schade tegenkomt. Dit is belangrijk bij een oude accu, maar ook bij een nieuwe accu is het verstandig om deze met enige regelmaat na te kijken. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een accu opzwelt of dat de behuizing beschadigd is. Ook kan je soms gekleurde vlekken tegenkomen op de accu. Dit zijn tekenen van een beschadigde accu. Als je te lang met deze problemen door blijft rijden, kan het zijn dat er onnodige slijtage plaatsvindt. Hou daarom de buitenkant van de accu goed in de gaten.

Als je accu een lange tijd niet gebruikt wordt, kan hij gaan uitdrogen of verzuren. Het is dus van belang om, als je je voertuig een tijdje laat staan, wat extra aandacht aan de accu te besteden. Door de accu eerst helemaal op te laden en daarna de poolklemmen los te maken, kan je je accu op een veilige manier opbergen.

Verder is het belangrijk om het zuurniveau van de accu regelmatig te controleren. In een accu zit accuzuur en gedemineraliseerd water. Het kan zijn dat het gedemineraliseerde water onder het minimum niveau zakt, doordat het water verdampt als je de accu gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat er een storing optreedt. Kijk iedere drie maanden het zuurniveau van de accu na om dit te voorkomen.

Mocht je accu na een bepaalde tijd toch aan vervanging toe zijn laat je dan eerst goed informeren. Of je nu opzoek bent naar een Auto accu, Vrachtwagen accu, Scooter accu of Motor accu, voor elk voertuig zijn specifieke accu’s verkrijgbaar.