Verenigde Zaken
Image default
Auto-industrie

Hoe je een hond thuis moet verzorgen

Hoe je een hond thuis moet verzorgen

Hoewel goede hygiënische gewoonten essentieel zijn voor een gezonde hond, hebben de meeste honden, in tegenstelling tot mensen, geen dagelijkse hygiënische en verzorgingsgewoonten nodig. Wat wel nodig is, en hoe vaak, hangt af van het ras. Hygiëne zoals tanden poetsen, oren schoonmaken, nagels knippen en borstelen zijn zeker een essentieel aspect van regelmatige hondenverzorging, ongeacht het ras.

Professionele hondentrimmers, professionele hondenverzorgers, en sommige diergeneeskundige technici zijn goed opgeleid in het verzorgen van honden, dus u kunt er zeker van zijn dat uw pup in goede handen is. Het is echter zeker nuttig voor eigenaars om te leren hoe ze hun hond kunnen onderhouden, zodat deze er ook tussen de bezoeken aan de trimsalon goed uitziet.

Thuis borstelen

Meerdere borstelbeurten per week houden de gemiddelde hond netjes en schoon; dagelijkse aandacht is nog beter. Borstel tot op de huid, laat de masserende actie de bloedsomloop stimuleren en schilfers van roos losmaken en verwijderen.

Het soort materiaal dat u nodig hebt, hangt af van de vachtstructuur en -lengte van uw hond. Langharige honden hebben penborstels nodig, met lange, ronde roestvrijstalen of verchroomde pennen. Korte, middellange en sommige langharige rassen hebben varkensharen borstels nodig. Er zijn ook borstels om vervilting en dood haar te verwijderen; rubberen kammen om gladde vachten te polijsten en dood haar te verwijderen; tondeuses, stripmessen, harken, haardrogers en andere verzorgingsinstrumenten. Een honden trimmer en tekentang kunnen ook heel handig zijn.

Controleer tijdens het borstelen altijd op bramen en ander hardnekkig plantaardig materiaal, matten, die zich het vaakst achter de oren en onder de poten vormen, en eventuele snij- of schaafwonden op de huid zelf. Alle honden verharen, hoewel sommige meer verharen dan andere. Regelmatig borstelen helpt om het verharen onder controle te houden.

Thuis wassen

Uw hond moet regelmatig, maar niet te vaak, worden gewassen, afhankelijk van het ras en de vacht van uw hond. Te vaak wassen verwijdert de natuurlijke oliën en zorgt ervoor dat de vacht droog en ruw wordt.

Wanneer het nodig is, gebruik dan een milde shampoo die speciaal voor honden is ontwikkeld. Zet de hond in een teiltje of bak en doe wattenbolletjes in zijn oren en een paar druppels minerale olie in zijn ogen. Maak de hond nat met warm water en breng de shampoo vanaf de nek naar achteren aan. Spoel uw hond, na het opschuimen en schrobben, grondig af met warm water. Wrijf krachtig met een handdoek (hij zal u helpen met krachtig schudden!), en dan föhnen indien nodig. Kam of borstel indien nodig.

Nagels thuis knippen

Nagels moeten kort worden gehouden om de voeten gezond te houden. Lange nagels belemmeren de gang van de hond, waardoor het lopen ongemakkelijk of pijnlijk wordt. Ze kunnen ook gemakkelijk breken. Dit gebeurt meestal aan de basis van de nagel, waar zich bloedvaten en zenuwen bevinden, en leidt tot een bezoek aan de dierenarts. Als u de nagels op de vloer kunt horen klikken, zijn ze te lang.

Om de nagels van uw hond te knippen, gebruikt u een speciaal ontworpen tondeuse. De meeste hebben een veiligheidsscherm om te voorkomen dat u de nagels te kort knipt. U wilt alleen de uiteinden knippen, vóór de “pennagel”, een bloedvat in de nagel. (Bij een witte nagel kunt u zien waar de vingerknip eindigt, bij een donkere nagel niet.) Knip alleen het haakachtige deel van de nagel dat naar beneden draait.

Veel honden vinden het niet prettig om hun nagels te laten knippen. U kunt het een pijnloze procedure maken door uw hond te laten wennen aan het behandelen van zijn voeten in de puppytijd. Begin voorzichtig met knippen, een nagel of twee per keer, en uw hond zal leren dat u hem geen pijn gaat doen. Als u per ongeluk in de nagel knipt, stelpt u het bloeden met wat styptisch poeder. Als u het onmogelijk vindt om de nagels van uw hond te knippen, breng hem dan naar een dierenarts of trimsalon.

De oren thuis schoonmaken

U moet de oren van uw hond één keer per maand schoonmaken, meer als hij vaak oorproblemen heeft. Maak alleen de buitenkant van het oor schoon, met een vochtige doek of een wattenstaafje gedrenkt in minerale olie. Forceer nooit iets in het oor. Bij sommige honden moet het haar net aan de binnenkant van het oor worden weggeplukt om de luchtcirculatie in stand te houden; vraag uw dierenarts of dit voor uw hond nodig is.

Thuis de ogen schoonmaken

Maak lichte afscheiding schoon met een vochtig watje. Doe niets irriterends in de ogen van uw hond.

Thuis tanden poetsen

Poets de tanden van uw hond regelmatig met speciale tandenborstels en tandpasta voor honden. Als uw hond ertegen opziet dat zijn tanden worden gepoetst, laat hem er dan aan wennen door met uw vinger over zijn tanden en tandvlees te wrijven. Doe dan een beetje tandpasta op uw vinger en laat hem eraan snuffelen en likken; doe hetzelfde met de tandenborstel. Zorg voor kauwspeeltjes die zijn gebit helpen reinigen. Als uw hond ouder wordt, kan er tandsteen ontstaan waarvoor een dierenarts een speciale reiniging moet uitvoeren.