Verenigde Zaken
Image default
Informatiediensten

Help! Wat moet ik doen tegen cybercrime?

Helaas komt cybercrime steeds vaker voor. Ook ondernemers krijgen steeds vaker te maken met cybercrime. Bijvoorbeeld door phishing, een virus of malware. Er zijn ontzettend veel vormen van cybercrime en het is belangrijk om het risico te verkleinen. In een wereld waar we eigenlijk alles baseren op data, is het ontzettend gevaarlijk als deze data in de handen van de verkeerde mensen komt. In deze blog vertellen we je een aantal tips om het risico van cybercrime te verkleinen. 

Regel een verzekering 

Een verzekering is tegenwoordig de norm geworden voor elke ondernemer. Iedere ondernemer wordt bedreigd door phishing, hacks, ransomware en alle andere vormen van cybercrime. Met een goede verzekering wordt in ieder geval je financiële schade gedekt als je slachtoffer wordt van een cyberaanval. Maar de grote vraag is dan al gauw; wat dekt een cyberverzekering dan? Een cyberverzekering dekt eigenlijk drie soorten kosten, waar onderscheid wordt gemaakt tussen: aansprakelijkheid, eigen schade en crisismanagement. De premie van een verzekering is gebaseerd op je omzet, je activiteiten en de dekking die je kiest. Het wordt daarom aangeraden om advies te vragen bij een onafhankelijke partij. 

Kijk waar het systeem kwetsbaar is

Het is ontzettend belangrijk om te weten waar je bedrijf het meest kwetsbaar is voor cyberdreigingen. Zorg daarom ook altijd dat het systeem goed is beveiligd en installeer de updates zodra deze beschikbaar zijn. Maak gebruik van een virusscanner en gebruik ten alle tijde sterke wachtwoorden. 

Beperk toegang

Werken er meerdere mensen op verschillende afdelingen? Bepaal dan van te voren per medewerker in het bedrijf tot welke systemen en data zij toegang hebben. Zo houd je de data geordend en beperk je de toegang van deze systemen. 

Gebruik een security framework

Preventieve beveiliging wordt belangrijker dan ooit met het toenemende aantal manieren om data te verkrijgen. Een security framework levert een grote bijdrage aan deze beveiliging. Hierin staat beschreven hoe de security risico’s en informatiebescherming zijn ingericht in de organisatie en worden de maatregelen als proces beschreven. 

Doe aangifte!

Helaas is het niet mogelijk om je onderneming voor 100% te beveiligen voor cybercrime. Heb je toch te maken gehad met cybercrime? Dan is het ontzettend belangrijk om zo snel mogelijk aangifte te doen. Het is namelijk belangrijk dat de politie en het Openbaar Ministerie OM zoveel mogelijk weet van cybercriminaliteit. Hoe meer zij weten, hoe meer kans er is om deze daders te pakken. Er zijn verschillende manieren om aangifte te doen maar de meest voordehand liggende manier is via de website van de politie.