Verenigde Zaken
Image default
Bedrijven en samenleving

Zo zit het met het recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof

Zo zit het met het recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof

Wie zwanger raakt wenst meestal zo lang mogelijk door te werken om een zo lang mogelijke tijd na de geboorte van het kind vrij te zijn. Maar hoe zit dat met de partner? Heeft hij of zij ook recht op verlof? 

Het is een spannende periode, de tijd dat je nog dagelijks met de laptop in Eastpak rugzak naar kantoor fietst terwijl je zwanger bent. Het wordt wel steeds een beetje zwaarder, maar wie gezond van lijf en leden is en geen zwangerschapscomplicaties kent, werkt zo lang mogelijk door. Dat geeft recht op twee weken extra verlof na die tijd, die je vaak goed kunt gebruiken. Een kind krijgen betekent een mijlpaal in het leven. Het dagelijkse leven verandert er zo door dat veel mensen echt de tijd willen nemen om daaraan te wennen.  

Die tijd krijg je dan ook. Je hebt in dit geval recht op betaald zwangerschapsverlof- en bevallingsverlof. Het gaat om minstens zestien weken. Vier tot zes weken voor de bevalling en de weken die over blijven daarna. Je hebt dus minimaal tien weken na de geboorte van de baby voordat je weer aan het werk gaat. Bij een tweeling krijg je nog eens tien weken extra. Je mag tot vier weken voor de bevallingsdatum doorwerken. Dan heb je immers twee weken extra daarna. 

Sinds 2019 bestaat er het partnerverlof 

Voor de partner was het tot nog niet zo lang geleden anders geregeld. Vaak betreft het de vader die met zijn werktas heren veel langer door moest werken en veel minder recht op vrije dagen had. Dat de betrokkenheid van de partner bij het gezin en de kinderen in de huidige maatschappij anders is geworden, weet iedereen. Ook partners zorgen voor het kind of de kinderen. Om daar gehoor aan te geven heeft de overheid een ander verlof in het leven geroepen. 

Er bestaat namelijk ook nog geboorteverlof, ook wel vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd. Dat bestaat pas sinds 2019. Het betekent dat partners recht hebben op verlof: één keer het aantal werkuren per week. De uren moeten binnen vier weken na de geboorte worden opgenomen. 

Aanvullend geboorteverlof voor partners geeft ook hen meer tijd 

Vorig jaar is daar nog een verlof bijgekomen. Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal vijf weken (vijf keer het aantal werkuren per week) als aanvullend geboorteverlof opnemen. Op deze manier krijgt ook de partner meer tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en voor het kind te zorgen. 

Dit verlof wordt, in tegenstelling tot het eerdergenoemde geboorteverlof, niet door de werkgever betaald, maar door het UWV. Het betreft maximaal zeventig procent van het dagloon. Je moet dit verlof binnen een half jaar na de geboorte opnemen na die eerste betaalde geboorteverlofweek door de werkgever. Het geeft je de tijd om te wennen aan het dragen van een luiertas.

Al deze rechten gelden alleen maar voor werknemers in loondienst. Freelancers en zzp-ers kunnen hier dan ook geen aanspraak op doen. Als zelfstandige kun je immers zelf je werktijden en vrije dagen bepalen.