Verenigde Zaken
Image default
Bedrijven en samenleving

Wat betekent circulair ondernemen?

Circulaire IT draagt bij aan duurzaamheid en vermindert de invloed van IT op het milieu. IT-apparaten hebben meestal een beperkte levensduur en worden na verloop van tijd weggegooid. Dit resulteert in gigantische hoeveelheden elektronisch afval, dat bovendien vaak stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu.

Wat is het belang van circulaire IT?

De overgang naar een circulaire economie wordt daarom gezien als een belangrijke transitie. Dit is ook af te leiden uit het plan dat de overheid in 2016 heeft opgesteld. Het doel van dit plan is dat de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair dient te zijn. Bedrijven moeten daarom op tijd werk maken van de overgang naar circulaire IT.

Circulaire IT is een concept voor de ontwikkeling, productie, het gebruik en de recycling van IT-apparaten. Het dient ervoor om afval en verspilling terug te dringen en de levensduur van elektronische apparaten te verlengen en het gebruik van IT-apparaten zoveel mogelijk te optimaliseren. Zo blijven kringlopen draaiende en wordt er toegevoegde waarde gehaald uit IT-producten, met een focus op het besparen van hulpbronnen en het verminderen van CO2-uitstoot.

De voordelen van circulaire IT

Circulaire IT biedt de volgende voordelen:

Langere levensduur

Circulaire IT is gericht op verlenging van de levensduur van IT-apparaten door reparatie en recycling. Door de toepassing van circulaire principes, is het mogelijk om de hoeveelheid elektronisch afval terug te dringen met behoud van belangrijke grondstoffen.

Kostenbesparing

Het kan ook bijdragen aan besparingen voor bedrijven. Hergebruik van apparaten betekent een aanzienlijke kostenbesparing en energie die normaal gesproken nodig is om nieuwe apparaten te maken. Daarnaast kan een circulaire economie ook andere waarde toevoegen voor bedrijven, bijvoorbeeld door het genereren van inkomstenbronnen uit de verkoop van gerecyclede, hergebruikte of gerenoveerde IT-apparatuur.

HaaS – Hardware diensten uitbesteden aan een extern IT bedrijf

Hardware as a Service (HaaS) staat voor een concept waarbij hardware wordt gehuurd bij een extern IT bedrijf. Hieronder valt apparatuur zoals servers, opslag en netwerkapparatuur. Het bedrijf hoeft niet zelf hardware aan te schaffen, maar betaalt maandelijks een bedrag aan de leverancier. Deze is op zijn beurt verantwoordelijk voor het leveren, installeren, onderhouden en upgraden van de hardware. Op deze manier kunnen bedrijven beter anticiperen op hun IT-kosten en deze beter beheersen.

Het concept van HaaS draagt bij aan de circulaire IT, omdat de verantwoordelijkheid voor hergebruik en recycling bij het externe IT bedrijf ligt. Daarnaast gebruik je met HaaS alleen hardware wanneer het nodig is. Hardware dat niet meer gebruikt wordt, kan worden hergebruikt door een ander bedrijf. Dit voorkomt dat hardware ongebruikt blijft liggen of op een vuilnisbelt belandt.